In het kort

Topo4D is een landmeet- en expertisekantoor in Aalst.

icon_widget_image Beschikbaar op afspraak icon_widget_image Hof Somergem 58 9300 Aalst icon_widget_image +32 473 70 89 15 icon_widget_image info@topo4d.be
  /  Drone   /  verschillende soorten drones
fixed wing drones atmos uav

verschillende soorten drones

 

Voor landmeetkundige toepassingen gebruiken we voornamelijk multirotor drones of eventueel fixed wing toestellen. 

Soorten Drones

Er bestaan meerdere soorten drones dan diegene waar we regelmatig van horen of in de winkel zien.

Zo zijn er:

  • Vliegtuig type drones: met vaste vleugels
    • Fixed-wing toestellen: RPAS zonder staart met een zeer kleine vin op het uiteinde van elke vleugel en een vleugelbreedte van ongeveer 0.8m tot 1.2m. Deze worden voornamelijk ingezet voor professionele doeleinden en modelbouw. Het voordeel is dat er een groter gebied kan worden overgevlogen. Bekende merken hierin zijn eBee, Delair, Wingtra en Atmos UAV.
    • Conventional Fuselage Designs: Dit zijn RPAS met een staart en een vin. Herkenbaar aan een iets grotere vleugelbreedte en dus ook een hoger draagvermogen.
  • Helikopter type drones: deze maken gebruik van roterende propellers of props
    • Single-rotor en coaxial rotor: dit zijn toestellen met slechts 1 as, met een enkelvoudige rotor of twee tegengestelde draaiende rotoren.
    • Multirotor: Dit zijn toestellen met 3 of meer rotoren op verschillende assen. Enkele gekende merken hierin zijn Parrot, DJI en Yuneec.
  • Andere: Ook toestellen zoals zeppelins vallen hieronder.

Voor opmetingen en inspecties gebruiken we voornamelijk multirotor drones met 4 tot 8 motoren.

atmos vtol drone

Atmos UAV VTOL Drone Marlyn

Een Fixed Wing drone van fabrikant Atmos UAV met een verticale opstijg- en landingsfunctie. 

Voordelen en nadelen

Enkele voordelen van multirotor drones zijn dat ze verticaal kunnen opstijgen en landen, soepel inzetbaar zijn, en kunnen blijven hoveren. Echter bestaan er uitzonderingen.

Tegenover fixed wing toestellen zijn ze minder stabiel en gevoeliger voor wind en vibraties. Echter zijn er tegenwoordig toestellen beschikbaar met nauwkeurige IMU sensoren die dit vrij goed oplossen.

De multirotor drones kunnen op verschillende manieren worden aangedreven. Zo zien we toestellen die werken met een batterij, of op benzine. Voor landmeetkundige toepassingen zoals volumebepalingen merken we dat er steeds een batterij wordt gebruikt omdat de stabiliteit hiervan is.
Daarnaast bestaan er ook nog mogelijkheden om het toestel te verbinden met een kabel, zo kan het langer in de lucht blijven, maar kan het toestel zich slechts beperkt verplaatsen. Deze oplossing wordt bijna enkel gebruikt voor security doeleinden.

Multirotors met een batterij kunnen over het algemeen ongeveer maximum 45 minuten in de lucht blijven, afhankelijk van weersomstandigheden, temperatuur en wind.

Bij sommige fixed wing toestellen is dit een stuk langer, wat voor bepaalde toepassingen zeker een voordeel is.

Vragen omtrent drone diensten? Contacteer ons gerust.

 

× Hoe kan ik je helpen?