In het kort

Topo4D is een landmeet- en expertisekantoor in Aalst.

icon_widget_image Beschikbaar op afspraak icon_widget_image Hof Somergem 58 9300 Aalst icon_widget_image +32 473 70 89 15 icon_widget_image info@topo4d.be
  /  Drone   /  Bathymetrie met drones , het kan!

Bathymetrie met drones , het kan!

Naast boten kunnen we ook met drones bathymetrische opmetingen doen (opmetingen van de waterbodem). Hiervoor kunnen we een echosounder hangen onder onder de drone die vervolgens net in het water hangt om opmetingen uit te voeren. Via software vliegt de drone vervolgens een bepaald patroon af.

Technische uitvoering

Uiteraard gebeuren bathymetrische opmetingen niet zo vaak met drones, maar eerder met speciaal hiervoor uitgeruste schepen. Echter is het in sommige gevallen vlotter om de opmeting van de bodem met drones te doen:

  • wanneer het water niet toegankelijk is voor een schip, of te gevaarlijk
  • bij kleinere beekjes
  • projecten met een beperkte oppervlakte
  • wateren met een lage diepte waar een boot niet of moeilijk te gebruiken is

Daarnaast is de kostprijs van een drone ook algemeen gezien lager dan die van een schip voor de opmetingen uit te voeren.

 

Wanneer we bathymetrische opmetingen doen met drones zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Zo moet de drone zeker op een vaste hoogte blijven en is een terrain following functie een vereiste. Uit data blijkt dat louter gps signaal hiervoor niet te vertrouwen is, en RTK of nog liever PPK een vereiste vormt. In het andere geval verandert de drone in een duikboot.

Daarnaast dienen we ook steeds rekening te houden met de relevante geoide modellen, referentiehoogtes, afstand tussen de RTK antenna en de echosounder, eventuele stromingen en andere dingen die relevant zijn aan de drone vluchten.

Op basis van onder andere bovenstaande parameters kunnen we softwarematig een dronevlucht voor de opmeting inplannen zodanig dat deze automatisch verloopt.

bathymetrie met drones

bathymetrie met drones

De meetbare dieptes zijn afhankelijk van de payload, dus het type echosounder, dat onder de drone wordt gebruikt. Gemiddeld is de range ongeveer tussen 1 en 200 meter afhankelijk van de akoestische frequentie.

Factoren:

Tijdens de uitvoering moet er met enkele zaken rekening worden gehouden:

  • Stromingen op het water: hiervoor kunnen we gebruik maken van een echosounder met een tilt meter die de stroming in het water automatisch compenseert en/of kan de opmeting in een zigzag grid worden gedaan.
  • wind en watersnelheid: de toegelaten snelheidsverschillen tussen het water en de wind is beperkt.

 

Technische uitvoering

Voor de verwerking van de opmeting dienen we gebruik te maken van verschillende softwarepaketten.

Hiervoor dienen we eerst de opgenomen data te exporteren uit het toestel en te importeren in de software.

Dit kan worden geïmporteerd als CSV, NMEA, SEG-Y data formaat.

Deze gegevens kunnen we na een beperkte workflow verwerken tot hoogtekaarten. Hierbij moeten we rekening houden met de referentiehoogtes, geoïdemodellen, hoogte boven het water, en andere variabele parameters.

verwerking bathymetrische drone vlucht

verwerking bathymetrische drone vlucht

Aangehaalde voorbeelden zijn eigendom van ERELIUS, Israël.

 

× Hoe kan ik je helpen?