In het kort

Topo4D is een landmeet- en expertisekantoor in Aalst.

icon_widget_image Beschikbaar op afspraak icon_widget_image Hof Somergem 58 9300 Aalst icon_widget_image +32 473 70 89 15 icon_widget_image info@topo4d.be

drones voor indoor inspecties van besloten ruimtes

Voorbeeld van een drone met bescherming rondom die vaak wordt ingezet voor het uitvoeren van inspecties op moeilijk/niet-toegankelijke plaatsen. 

Van fysieke inspectie naar Digitale inspectie

Vlot uw
asset inspecteren op een digitale manier

Drones worden steeds vaker gebruikt om beperkte ruimtes te inspecteren, zoals tanks, leidingen en andere industriële ruimtes. Met behulp van geavanceerde sensoren en camera's kan een drone een gedetailleerd overzicht van het gebied geven, wat een veiligere en efficiëntere inspectie mogelijk maakt. Door een 1ste persoons perspectief te bieden, kan de drone eventuele problemen detecteren, waardoor vroegtijdige identificatie en preventie van gevaarlijke situaties mogelijk wordt. Drones kunnen ook worden gebruikt om de exacte afmetingen van de ruimte te bepalen en een 3D-model van het gebied te creëren, zodat het gemakkelijk kan worden gecontroleerd en bestudeerd op een digitale manier.

Inspectie Chemische verbrandingsoven

3D model van een niet toegankelijke besloten ruimte in een petrochemische fabriek, bekomen op basis van een indoor drone inspectie en een voorbeeld van het materiaal dat we hiervoor kunnen gebruiken.

Drone inspecties verhogen de veiligheid

Drones hebben de manier waarop we beperkte ruimtes inspecteren, zowel binnen als buiten, revolutionair veranderd. Door drones te gebruiken, kunnen we nu moeilijk bereikbare plaatsen inspecteren zonder menselijk leven in gevaar te brengen. Ze zijn ook kosteneffectiever dan het gebruik van een inspectieploeg met mensen. Drones zijn uitgerust met een verscheidenheid aan sensoren, zoals infraroodcamera's, en scanners die gedetailleerde beelden en gegevens van de te inspecteren ruimte leveren. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om eventuele problemen of gevaren die aanwezig zijn in de ruimte te identificeren. Drones kunnen ook met minimale impact in gevaarlijke en beperkte ruimtes manouvreren en kunnen een real-time weergave van de situatie doorsturen.

Sectoren voor indoor inspecties met drones

Petrochemie

Efficiënter en veiliger

Drones worden steeds populairder in de petrochemische industrie vanwege hun vermogen om gevaarlijke taken uit te voeren in gevaarlijke omgevingen. Drones kunnen worden gebruikt om gegevens te verzamelen en te analyseren binnen raffinaderijen en chemische installaties, waardoor operators potentiële veiligheidsrisico's kunnen achterhalen en correctieve maatregelen kunnen nemen voordat het een probleem wordt. Bovendien kunnen drones worden gebruikt om pijpleidingen, tanks en andere infrastructuur te inspecteren en om de luchtkwaliteit in petrochemische installaties te monitoren. Met behulp van drones kunnen petrochemische bedrijven de veiligheid verbeteren, de kosten verlagen en de efficiëntie verhogen.

De bouwsector

Voor aannemers

Ook in de bouwsector zijn drones zeer handig om tal van taken uit te voeren. Drones kunnen worden gebruikt om gegevens te verzamelen op verschillende werven en deze te verwerken tot bijvoorbeeld as-built plannen. Hierdoor kan er bijvoorbeeld ook worden geïnspecteerd wanneer er enig stabiliteitsgevaar heerst in de te inspecteren omgeving. Door tijdig te inspecteren kunnen eventuele problemen en grotere gevolgen kunnen worden vermeden.

Rioleringen

Inspectie onder de grond

Het inzetten van drones voor het uitvoeren van rioolinspecties biedt tal van voordelen. Over het algemeen elimineert het gebruik van een drone als RVI-tool het grootste deel van de behoefte aan menselijke toegang en verbetert zo de veiligheid voor werknemers aanzienlijk. Drones bieden een effectieve manier om afvalwaterinfrastructuur te inspecteren en verlagen ook de inspectiekosten aanzienlijk in vergelijking met handmatige inspectie of andere robotica-alternatieven. Onze drones vormen een state-of-the-art tool voor rioolinspectie en biedt gegevens van hoge kwaliteit, een speciale bereikvergroter om betere toegang vanaf één punt te bieden vormen ook een mogelijkheid, alsook toegepaste hardware die we installeren op de drones voor gegevenslokalisatie en fotogrammetrie.

Energie-industrie

Moeilijke locaties

De beschikbaarheid van elektriciteit is een vereiste voor onze samenleving. We beschouwen de voorziening ervan als vanzelfsprekend en onze productiviteit raakt verlamd wanneer er downtime optreedt. Professionals op het gebied van energieopwekking treden voortdurend op om het productieniveau op peil te houden en ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet altijd aan staat. Dankzij onze inspectiediensten kunnen onderhoudsteams van energiecentrales de integriteit van hun bedrijfsmiddelen regelmatig en grondig beoordelen, waardoor ongeplande uitvaltijden worden verminderd door snel visuele gegevens te verzamelen om weloverwogen beslissingen te nemen en zaken zo snel mogelijk te verhelpen.

Verschillende toepassingen vragen om robots en/of drones

Niet alle toestellen zijn gelijk

Afhankelijk van de verwachtingen van de klant selecteren we met welke toestellen we de opdrachten wensen uit te voeren. Zo variëren onze toestellen op vlak van snelheid en nauwkeurigheidsgraad. Zo beschikt het ene toestel over een bescherming rondom, en scanners om alles in detail op te meten, en het andere niet. Daarnaast bestaan er nog wat mogelijkheden om de nauwkeurigheid verder te verhogen door bijvoorbeeld onze klassieke meetapperatuur mee in te zetten tijdens de opdracht.
indoor drone inspecteert barsten in kerk waar er instortingsgevaar is
indoor inspectie met drone indaver frankrijk

Voorbeelden van indoor drone inspecties

Gallery
ELIOS 2 INDOOR DRONE INSPECTIE
drone inspectie tank
indoor inspectie kerk tijdens renovatie erfgoed gebouw
Specialisatie: 3D Laserscannen met drones in besloten ruimtes die niet toegankelijk zijn

Opmeting en digitale inspectie van ontoegankelijke / besloten ruimtes met opmaak van een 3D model

Dankzij het gebruik van high-end drones kunnen we snel en efficiënt ontoegankelijke locaties inspecteren en opmeten door middel van 3D laserscanning. De enige vereiste betreft een opening van 60 op 60 centimeter om het toestel in te plaatsen. Vervolgens kan de inspectie worden uitgevoerd en kan de data worden ge-livestreamed naar de piloot en zijn waarnemer en eventuele opdrachtgever(s).
overzicht weergave tijdens indoor inspectie met drones

Veelgestende vragen over indoor drone inspecties

Waarvoor dienen indoor drone inspecties
Het inspecteren van besloten en gevaarlijke ruimtes zoals hoge structuren, tanks, leidingen en andere industriële installaties is een tijdrovend en risicovol proces. Het gebruik van een drone vermindert zowel de tijdsinvestering als de kosten en het risico.
Wat is indoor drone inspectie?

Inspecteurs gebruiken indoor drones in de chemische industrie om visuele gegevens te verzamelen voor interne inspecties en helpen hen gevaarlijke besloten ruimtes op afstand te betreden, zodat ze er niet zelf in hoeven te gaan. De inspectie wordt uitgevoerd met een drone die op afstand bestuurbaar is, of autonoom zijn route kan bepalen.

Wat is een indoor drone?

Een indoor drone is een toestel dat gemakkelijk toegang kan krijgen tot krappe, beperkte ruimtes en visuele gegevens verzamelen die de omstandigheden daar weergeven. In feite is dat precies waar indoor drones voor ontworpen zijn.

Omdat ze omgeven zijn door een beschermende kooi en ontworpen zijn om botsingen te tolereren, kunnen indoor drones tegen oppervlakken botsen en blijven vliegen.

Dankzij deze functie kunnen onze inspecteurs de drones langs een muur laten glijden en tot vlak bij een oppervlak laten vliegen, zodat ze een duidelijk gezichtspunt hebben en kunnen zien of er gebreken aanwezig zijn.

Indoor drones zorgen voor grote besparingen en redden tal van levens in veel verschillende sectoren.

Kan u een voorbeeld geven van een indoor drone inspectie?

Tijdens een recente opdracht hebben we met een indoor drone inspectie enkele assets geïnspecteerd van een petrochemische fabriek in Frankrijk?

Dit werd gedaan tijdens een korte downtime van 48 uur waarin wij een tijdsslot hadden van 2 uur voor het inspecteren van meerdere verbrandingskamers en de doorlopende oven.

Dankzij onze toestellen moesten er geen stellingen worden gebouwd in de verschillende krappe ruimtes en kon de fabriek veel sneller terug beginnen draaien. Dit zorgde voor een enorme kosten besparing en een veel lager operationeel risico dan op de klassieke manier.

Waarom kiezen voor TOPO4D landmeetkantoor voor indoor inspecties.

Als landmeetkantoor beschikken we over de nodige ervaring met werven en kunnen we de gevraagde werkzaamheden ook steeds op korte termijn inplannen.

Daarnaast beschikken we over veel ervaring met opmetingen en fotogrammetrie.

Deze ervaring komt perfect van pas tijdens indoor inspecties. Zo zijn we als landmeetkantoor in staat om de data van de indoor inspectie om te zetten in gedetailleerde 3D modellen waarbij een klant kan inzoomen op ieder detail en dit duidelijk op een rustige manier kan analyseren of digitaal kan opmeten zonder zelf enig risico te moeten lopen om op locatie te gaan kijken.

Op basis van deze vaststellingen kunnen we gedetailleerde rapportages maken in de vorm van een plaatsbeschrijving waarbij bepaalde frames uit de 3D modellen of de lice inspectie worden aangehaald in de vorm van een point-of-interest. Zo bieden we onze meerwaarde tegenover klassieke inspectiebedrijven.

Contacteer ons gerust

    × Hoe kan ik je helpen?