In het kort

Topo4D is een landmeet- en expertisekantoor in Aalst.

icon_widget_image Beschikbaar op afspraak icon_widget_image Hof Somergem 58 9300 Aalst icon_widget_image +32 473 70 89 15 icon_widget_image info@topo4d.be
  /  Drone   /  Wat is een GCP?
GCP drone

Wat is een GCP?

GCP staat voor Ground Control Point (Grond Controle Punt). Dit wordt gebruikt als referentie- en controlepunt voor een droneopmeting.

GCP’s kunnen zowel gespoten worden met verf als geplaatst worden door vaste targets. Hun positie is cruciaal voor de kwaliteit van de opmeting. 

Zoals in de foto kan een GCP gezien worden als een target op de grond waarvan de positie in een bepaald stelsel gekend is. Deze positie (van verschillende GCP’s) kan gebruikt worden om een drone opmeting of een laserscan opmeting in een bepaald assenstelsel te draaien, alsook om de nauwkeurigheid te vergroten.

Een essentieel onderdeel bij het gebruiken van GCP’s is dat de GCP’s “eerlijk” worden verdeeld over het op te meten gebied. Indien dit niet gebeurt kan het soms zijn dat de opmeting scheef wordt getrokken volgens de locatie waar er te veel of te weinig GCP’s zijn geplaatst.

GCP’s verhogen de nauwkeurigheid ook gezien de referentiecoördinaten gekend zijn in een assenstelsel met een nauwkeurigheid van 1 à 2 cm (afhankelijk van het gebruikte GNSS toestel om de GCP in te meten). De gemiddelde drone foto genomen met een toestel zonder RTK heeft een positienauwkeurigheid van ongeveer 5 meter. Deze afwijking wordt gecorrigeerd in de fotogrammetrische berekening.  GCP’s verhogen de nauwkeurigheid van deze berekeningen.

Het gebruik van GCP’s kan er ook voor zorgen dat een opmeting gekend is in een bepaald assenstelsel, zoals in Vlaanderen het alom gekende Lambert72 stelsel.

Dit zou echter ook kunnen met een drone die is uitgerust met RTK, dit leggen we uit in een andere blogpost.

Echter blijven GCP’s het meest nauwkeurige hulpmiddel tijdens drone opmetingen omdat deze zekerheid geven door een opgemeten positie op de grond met een gespecialiseerd toestel.

RTK daarentegen wordt met een drone gemeten door een toestel dat beweegt en in de lucht hangt, wat ook zijn voor- en nadelen heeft.

 

GCP voor drone opmeting TOPO4D landmeetkantoor

duidelijke GCP voor een drone opmeting door landmeetkantoor TOPO4D

 

Tip van Guillaume, zaakvoerder van TOPO4D
“Gebruik een GCP dat één duidelijk snijpunt of middelpunt heeft (met veel contrast, bijvoorbeeld een schaakbordtegel zoals deze Propeller Aeropoint). Wanneer je echter gebruik wilt maken van spuitverf, spuit dan een L en gebruik consistent de binnenste of buitenste hoek om in te meten en te markeren in de foto’s. 

In de meeste software zoals PIX4D worden tegenwoordig automatisch GCP’s herkend en hoef je dit niet meer zelf, handmatig, in een project te markeren! Dit maakt een groot verschil op vlak van rendabiliteit in een bepaald project! “.

Hoeveel heb je er nodig?
Theoretisch gezien minimaal drie (om in alle richtingen het model goed te kunnen oriënteren, plaatsen en te schalen). Echter raden wij met Topo4D aan om er minstens acht of negen te gebruiken, samen met nog enkele andere aanduidingen die gebruikt kunnen worden als checkpoints. Dit leggen we hier uit. Deze zorgen er voor dat we onze opmetingen kunnen controleren, de checkpoints zijn steeds onafhankelijk tegenover het berekende 3D model of de 3D puntenwolk. 

Wat kan ik gebruiken om het in te meten? 


Dat is louter afhankelijk van de gewenste nauwkeurigheid.  Indien je via RTK (Real-Time Kinematic) punten wilt inmeten gaat dit tot maximaal één tot twee centimeter absolute nauwkeurigheid. Hiervoor zijn GNSS-systemen beschikbaar, waaronder bijvoorbeeld systemen van Trimble of de Leica GS18I / GS18T (die we zelf gebruiken). Wanneer je incidenteel een hoge nauwkeurigheid van twee centimeter nodig hebt dan is een toestel zoals een de Emlid reach ideaal Een complete set is al verkrijgbaar vanaf iets meer dan 700 euro. Contacteer ons gerust mocht u hier vragen over hebben. 

Er zijn ook oplossingen verkrijgbaar waarvoor je geen GNSS-stok nodig hebt, zoals de eerder vermelde Propeller Aeropoints. Dit zijn Ground Control Points waarin een GNSS -ontvanger verwerkt zit.  Het enige wat je hoeft te doen is de Ground Control Points neer te leggen, aan te zetten en tenminste drie kwartier te laten liggen. Vervolgens kan je ze weer ophalen en de GNSS -data naar de cloud laten versturen. Hieruit krijg je dan nauwkeurige coördinaten van je punten terug die je gemakkelijk in Pix4D kan gebruiken 

Tot zover deze beknopte beschrijving van wat een GCP is, bij verdere vragen mag u ons gerust contacteren en zullen wij ons best doen u zo snel mogelijk verder te helpen.

× Hoe kan ik je helpen?