In het kort

Topo4D is een landmeet- en expertisekantoor in Aalst.

icon_widget_image Beschikbaar op afspraak icon_widget_image Hof Somergem 58 9300 Aalst icon_widget_image +32 473 70 89 15 icon_widget_image info@topo4d.be

Een opmetingsmethode met veel mogelijkheden
3D laserscannen en puntenwolken hebben een enorme meerwaarde in sectoren zoals de petrochemie, algemene aannemerij, architectuur en voor erfgoedtoepassingen. Er wordt heel veel data opgenomen die voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt zoals clash detection, opmaken van gevelplannen, plaatsbeschrijving op basis van de 360 graden foto's, het opmaken van BIM en 3D / 4D modellen, ...

Scan2BIM

2D plan gevel op basis van statische 3D laserscan

Scan 2 CAD

Puntenwolken bieden verschillende mogelijkheden

Klantgerichte oplossingen
aan de hand van 3D Laserscanning

Bij iedere aanvraag wegen we de verschillende mogelijkheden af om onze klanten zo vlot en efficiënt mogelijk bij te staan.
Hierbij kijken we naar de vereiste nauwkeurigheid, het doel van de opmeting en de omgevingsomstandigheden zoals veiligheid.

Sectoren voor 3D laserscannen

Architectuur

Voor architecten

Zo kunnen we snel een gebouw inscannen en plannen maken van de bestaande toestand (inplantingsplan, snedes, gevels, ...) voor eventuele verbouwingswerken.

Bouwkunde en aannemerij

Voor aannemers

Bijvoorbeeld voor het scannen van industriële installaties, volumes, infrastructuurwerken, ... vooraleer er verbouwingswerken plaatsvinden, of voor de opmaak van AS-BUILT plannen.

Petrochemie

Voor clash detection

Ook in de petrochemische sector in 3d laserscanning vaak handig om te kijken waar er nog plaats is voor extra buizen en leidingen vooraleer deze worden geïnstalleerd. Zo kan een grote kost worden bespaard door het vermijden van eventuele fouten.

Film en Archeologie

Andere toepassingen

Ook in andere sectoren kan 3D laserscanning van toepassing zijn. Zo kunnen we omgevingen inscannen voor toepassingen in de gaming en filmindustrie, of voor het digitaal bewaren van erfgoed gebouwen.

Verschillende toepassingen vragen om verschillende 3D laserscanners

Niet alle 3D laserscanners zijn gelijk

Afhankelijk van de verwachtingen van de klant selecteren we met welke 3D laserscanner we de opdrachten wensen uit te voeren. Zo variëren onze toestellen op vlak van snelheid en nauwkeurigheidsgraad. Daarnaast bestaan er nog wat mogelijkheden om de nauwkeurigheid verder te verhogen.
Aerial drone Lidar scan laserscanning
Mesh Van het ziekenhuis van Dendermonde op basis van Drone data

Referenties van 3D Laserscanning

Gallery
statische 3D laserscan van een gevel
drone piloot digital twin cad erfgoed gevel landmeter scan drone 3d
Aerial drone Lidar scan laserscanning
TOPO4D is gespecialiseerd in 3D lidar scanning met drones

Voor bijvoorbeeld agrarische toepassingen of bosinventarisatie

Hoewel de toepassingen zeer beperkt zijn kunnen we dankzij onze ervaring ook 3D laserscanning met drones aanbieden. Dit doen we quasi enkel voor de opmetingen van beboste gebieden of complexe structuren die beperkt toegankelijk zijn. Dit kunnen we aanbieden gezien onze ervaring met drones voor gewone fotogrammetrische opmetingen in combinatie met statisch 3D laserscannen. In sommige gevallen is het ook beter om te opteren voor fotogrammetrie in plaats van 3D laserscanning met drones gezien de kostprijs. Via onderstaande knop komt u meer te weten over fotogrammetrie met drones.
3D laserscannen en puntenwolk met drones
3D laserscannen en puntenwolk met drones

Veelgestende vragen over 3D laserscanning:

Waarvoor dient 3D laserscanning?

Met puntenwolken en 3D laserscanning kunnen we opmetingen uitvoeren van gebouwen, bruggen of bepaalde zones. Na het scannen bekomen we een puntenwolk dat interessant kan zijn voor onder andere architecten, aannemers, projectontwikkelaars, …

Deze kunnen op basis van puntenwolken en 3D laserscanning bijvoorbeeld exacte afmetingen bekomen van bepaalde ruimtes en muurdiktes berekenen.

Het grootste voordeel is de grote hoeveelheid aan info, men weet direct waar alles is zonder dat de landmeter alles afzonderlijk hoeft te meten.

Wat is 3D laserscanning?

3D laserscanning kunnen we zeer breed interpreteren. Er zijn namelijk tal van mogelijkheden en heel veel verschillende toestellen om 3D laserscanning uit te voeren.

Algemeen kunnen we stellen dat 3D laserscanning zorgt voor een zeer realistisch beeld van de werkelijkheid. Zo gebruiken we een toestel dat niet alleen supersnel meerdere punten opmeet, maar ook foto’s maakt om al de bekomen punten een juiste kleur te geven. Zo kunnen we snel een geometrisch correct model bekomen van een bepaald object of ruimte binnen een bepaalde omgeving.

Wat is een laserscanner?

Een laserscanner bestaat in veel verschillende maten en soorten. Deze zijn allemaal afhankelijk van de toepassing waarvoor we het toestel willen inzetten.

We kunnen wel zeggen dat al deze toestellen een techniek gebruiken met reflectorloze metingen aan hoge snelheid, vergelijkbaar met een totaalstation, maar dan volledig automatisch. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een snelheid van 1 miljoen punten per seconde en met een dichtheid van 1 millimeter tot op enkele 100 meter afstand.

Dergelijke toestellen vinden voornamelijk hun toepassing bij opmetingen waar snelheid, veiligheid en de opmeting van zo veel mogelijk data van groot belang zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan Archeologische sites, crime scenes, infrastructuurprojecten, burgerlijke bouwkunde en nog veel meer.

Topo4D maakt gebruik van 2 laserscanners.

1 voor nauwkeurige metingen binnen bijvoorbeeld infrastructuurwerken, en 1 kleiner toestel waarbij snelheid meer centraal staat voor bijvoorbeeld architectuur opmetingen.

Wat is een puntenwolk?

Deze komt voort uit een 3D laserscanner na het scannen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om puntenwolken te bekomen, en afhankelijk van toestel tot toestel dienen een heel aantal stappen doornomen te worden om een duidelijke en correcte puntenwolk als resultaat te hebben.

Wat zijn de voordelen van 3D laserscanning en het gebruik van puntenwolken?

Er zijn enorm veel voordelen, maar voor de duidelijkheid sommen we ze hieronder even op:

 • Enorme hoeveelheid aan data, en een volledig 3D geometrisch correct model met informatie en documentatie
 • Makkelijker voor moeilijk bereikbare opmetingen, of opmetingen die complexer zijn en veel werk vragen
 • Zeer veel data beschikbaar waardoor de landmeter niet terug moet wanneer hij iets vergeten is
 • Zeer hoge nauwkeurigheid
 • Groot bereik
 • Visueel ook zeer handig
 • De puntenwolk kan gebruikt worden voor meerdere mogelijkheden: opmaken plannen, snedes, oppervlakteberekening, visualisaties en renders, of zelfs het maken van een BIM model.
 • Operationele voordelen:
  • Efficiënter dan manueel meten
  • Tijdbesparend
  • kosten verlagen
  • Gemakkelijker en minder moeite

Contacteer ons gerust

  × Hoe kan ik je helpen?