In het kort

Topo4D is een landmeet- en expertisekantoor in Aalst.

icon_widget_image Beschikbaar op afspraak icon_widget_image Hof Somergem 58 9300 Aalst icon_widget_image +32 473 70 89 15 icon_widget_image info@topo4d.be
  /  Expertises   /  5 tips: Het kiezen van een goede landmeter
landmeter infra

5 tips: Het kiezen van een goede landmeter

Zowel voor particulieren als voor professionals in de bouw- of infra sector is het belangrijk om steeds samen te werken met een goede landmeter. Je wilt immers niet dat de fundering van een brug fout is uitgezet, of dat je buur over een stuk grond bezit dat eigenlijk uw eigendom is.

Om dergelijke zaken te vermijden is het belangrijk om steeds samen te werken met een goede landmeter.

Hiervoor geven wij alvast 5 tips voor het selecteren van een goede landmeter, zowel voor particulieren als bouw professionals.

1. Controleer het LAN nummer.

Het LAN nummer is niet alleen een wettelijke voorwaarde om sommige landmeetkundige werkzaamheden te mogen uitvoeren zoals een PV van Afpaling, het geeft ook een bewijs van enige technische kennis en ervaring.

Om een LAN nummer te bekomen moet de landmeter namelijk:

  • Landmeetkundig geschoold zijn
  • Ieder jaar permanente vorming en bijscholing volgen
  • zich houden aan een specifieke plichtenleer die de bekwaamheid, de waardigheid en eerlijkheid van de beroepsbeoefenaar voor ogen heeft
  • verzekerd zijn voor beroepsaansprakelijkheid

Alle landmeters met een LAN nummer kunt u via deze link terugvinden.

 

2. Vraag naar een calibratiecertificaat.

Landmeetkundig materiaal meet uiterst nauwkeurig, en het ene al wat nauwkeuriger dan het andere.
De vereiste nauwkeurigheid is vooral afhankelijk van de werkzaamheden die de landmeter wenst uit te voeren.

Echter is deze nauwkeurigheid geen garantie wanneer we deze niet testen.

Daarom laten de meeste landmeters hun toestellen jaarlijks kalibreren bij de fabrikant. Na deze kalibratie wordt een certificaat voorzien dat kan aantonen dat het toestel meet binnen de verwachte nauwkeurigheid die was voorzien bij de aankoop. Eventuele afwijkingen kunnen hier worden opgemerkt en worden bijgesteld.

Om voor sommige bedrijven te mogen werken moeten we dit kunnen aantonen.

 

3. Zoek naar relevante projecten.

Landmeetkunde is tegenwoordig zodanig divers geworden dat het moeilijk is om nog van alles perfect op de hoogte te zijn.
We zien dan ook steeds meer en meer landmeetkantoren met bepaalde specialisaties.

Door hierop te letten en te kijken of het kantoor / de landmeter reeds relevante projecten heeft uitgevoerd heb je enige zekerheid dat hij uw opdrachten ook zal kunnen uitvoeren.

 

4. Controleer een VCA attest

Safety first, ook voor landmeters.

 

Dit speelt voornamelijk op werven een belangrijke rol omdat de kans op een onveilige situatie zich net iets sneller kan voordoen.

Om enige zekerheid te hebben dat de landmeter zal weten wat hij moet doen indien er zich een onveilige situatie afspeelt is het steeds handig om het VCA attest te controleren.

 

5. Moderne technologie

Innovatie in de landmeetkunde staat niet stil.

Iedere zoveel jaar komt er iets nieuws uit dat meetmethodes volledig doet veranderen van manier van werken.

Technologieën zoals het robotisch totaalstation, GNSS toestellen, machinesturing, CAD programma’s, laserscanning en drones hebben de laatste tientallen jaren het landmeetkundig werkveld grondig herschapen.

 

Het gebruik van deze technologieën heeft een enorme invloed op de efficiëntie van de landmeter, hoeveel tijd hij nodig zal hebben om iets op te meten en zo dus ook op de kostprijs van de opdracht.

Als opdrachtgever kan het dus zeker belangrijk zijn om hiermee rekening te houden.

 

Uiteraard vormen deze 5 puntjes geen garantie dat de landmeter zijn werken goed zal uitvoeren. Al geeft het voor particulieren en bouwprofessionals wel enige zekerheid dat er beroep wordt gedaan op een vakman.

 

Met Topo4D voldoen wij uiteraard aan al deze tips.

Wij opereren onder het LAN nummer 171743 en laten jaarlijks onze landmeetkundige toestellen kalibreren. De drones kalibreren we zelf na ieder transport en om de zoveel vlieguren (toestelafhankelijk).

We hebben een brede ervaring met verschillende opdrachten en beschikken uiteraard over een VCA attest.

Daarnaast wensen we ook uitdrukkelijk de nadruk te leggen op het omarmen van moderne technologie die onze manier van werken een stuk makkelijker en vlotter maakt.

 

Nog vragen hieromtrent? Neem gerust contact met ons via deze link. 

 

 

× Hoe kan ik je helpen?