In het kort

Topo4D is een landmeet- en expertisekantoor in Aalst.

icon_widget_image Beschikbaar op afspraak icon_widget_image Hof Somergem 58 9300 Aalst icon_widget_image +32 473 70 89 15 icon_widget_image info@topo4d.be
  /  Drone   /  Historiek van drones
3D laserscannen en puntenwolk met drones

Historiek van drones

 

Drones kennen hun oorsprong voornamelijk uit de militaire sector. 

 

Drones worden al enige tijd professioneel gebruikt.

Ze kennen hun oorsprong voornamelijk vanuit de militaire activiteiten. Zo zijn onbemande toestellen als de General Atomics MQ-1 Predator (1995) ook bij de bevolking redelijk gekend.General Atomics MQ-1 Predator, City of Houston - 07-0224; … | Flickr

Bron

Echter vinden dergelijke toestellen hun oorsprong nog wat vroeger bij de Australiërs die in 1849 Venetië wouden aanvallen, en vervolgens in de eerste wereldoorlog waarbij een engelse ingenieur experimenteerde met een radio gestuurd vliegtuig met explosieven onder.

Deze evoluties werden verder gezet tijdens de tweede wereldoorlog en de Vietnam oorlog, waarbij onbemande vliegtuigen niet enkel als wapen werden gebruikt, maar ook voor verkenningen en het nemen van foto’s uit de lucht.
Vervolgens werden tijdens de Syrische oorlog rond 1982 drones eerder ingezet als jamming tools, wat resulteerde in een vlotte overwinning voor Israel.

Dergelijke evoluties hadden ook heel wat negatieve consequenties. Zo werd in 2002 door de US een “missile attack” gedaan met dodelijke afloop voor een burger die “dezelfde grootte” had als Bin Laden.

In 2013 kwam de Britse overheid tevoorschijn met een vooruitstrevend stealth vliegtuig, dat dankzij zijn gestroomlijnd ontwerp veel minder onderworpen is aan radar detectie. Opvallend was dat het toen één van de eerste militaire vliegtuigen was die zelf kon nadenken over bepaalde handelingen.

 

 

Maar ook enkele bekende mensen hebben hun carrière te danken aan de militaire drone industrie.
Zo werd Marlyn Monroe opgemerkt toen ze rond 1944 door Ronald Reagan op een foto tijdens haar werk bij de Radioplane Munitions Factory werd waargenomen.

 

Particuliere drones

Iets later dan de militaire toepassingen kwam ook de particuliere en professionele markt op gang. Zo bracht in 2010 Parrot de AR.Drone uit op CES, een gekende technologiebeurs in Las Vegas. Dit toestel was toen ongezien en kreeg veel aandacht door de fotografiesector en de gamingsector aangezien de iphonebesturing aanvoelde als een game.

Later dat jaar bracht ook de open-source community de ardupilot uit, waarmee heel wat “handige harry’s” hun eigen quadcopter konden bouwen en programmeren, net zoals dat voordien reeds kon met radiogestuurde modelbouw vliegtuigen.

Tegen 2013 had de Chinese fabrikant DJI intussen een mooi arsenaal aan zeer goede onderdelen voor drones op de markt gebracht. Aangezien smartphones en drones voor een deel vergelijkbare onderdelen hebben konden prijzen worden gedrukt, en konden de onderdelen sneller innoveren.  Door deze onderdelen vervolgens samen te brengen in een kant en klaar toestel wist DJI snel door te groeien tot marktleider voor quadkopters.

Intussen staan we aan het begin van de vijfde generatie quadkopters, waar we een verschil merken op vlak van vliegduur en betere camera’s. Dit resulteert in betere resultaten en meer mogelijkheden, ook op werven.

 

RPAS

In feite moeten we spreken over RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems), maar gezien het woord drone tegenwoordig zodanig ingeburgerd is geven we daar de voorkeur aan.

 

Drones worden op dag van vandaag vlot ingeschakeld in onder andere energiesectoren, landbouw en bosbouw, de filmindustrie en de immosector.

Hoewel er veel aspecten zijn waarbij er een overlap is van de toegepaste mogelijkheden wensen we ons met TOPO4D voornamelijk te beperken tot professionele toepassingen die relevant zijn voor onze dienstverlening zoals opmetingen, thermografie en inspecties.

Zo kunnen we ons focussen op de meerwaarde voor de klanten

 

Drones hebben zeker hun nut op werven. Ze zijn in staat om mits de juiste kennis en handelingen het werk van een landmeter een stuk lichter te maken. In de eerste plaats denken we hierbij bijvoorbeeld aan volumebepalingen, as-built metingen en orthofoto’s.

 

Vragen omtrent drone diensten? Contacteer ons gerust.

 

× Hoe kan ik je helpen?