Met puntenwolken en 3D laserscanning kunnen we opmetingen uitvoeren van gebouwen, bruggen of bepaalde zones. Na het scannen bekomen we een puntenwolk dat interessant kan zijn voor onder andere architecten, aannemers, projectontwikkelaars, …
Deze kunnen op basis van puntenwolken en 3D laserscanning bijvoorbeeld exacte afmetingen bekomen van bepaalde ruimtes en muurdiktes berekenen.
Het grootste voordeel is de grote hoeveelheid aan info, men weet direct waar alles is zonder dat de landmeter alles afzonderlijk hoeft te meten.
Wat is het en hoe werkt 3D laserscanning?
3D laserscanning kunnen we zeer breed interpreteren. Er zijn namelijk tal van mogelijkheden en heel veel verschillende toestellen om 3D laserscanning uit te voeren.
Algemeen kunnen we stellen dat 3D laserscanning zorgt voor een zeer realistisch beeld van de werkelijkheid. Zo gebruiken we een toestel dat niet alleen supersnel meerdere punten opmeet, maar ook foto’s maakt om al de bekomen punten een juiste kleur te geven. Zo kunnen we snel een geometrisch correct model bekomen van een bepaald object of ruimte binnen een bepaalde omgeving.
Het toestel
Een laserscanner bestaat in veel verschillende maten en soorten. Deze zijn allemaal afhankelijk van de toepassing waarvoor we het toestel willen inzetten.
We kunnen wel zeggen dat al deze toestellen een techniek gebruiken met reflectorloze metingen aan hoge snelheid, vergelijkbaar met een totaalstation, maar dan volledig automatisch. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een snelheid van 1 miljoen punten per seconde en met een dichtheid van 1 millimeter tot op enkele 100 meter afstand.
Dergelijke toestellen vinden voornamelijk hun toepassing bij opmetingen waar snelheid, veiligheid en de opmeting van zo veel mogelijk data van groot belang zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan Archeologische sites, crime scenes, infrastructuurprojecten, burgerlijke bouwkunde en nog veel meer.
Topo4D maakt gebruik van 2 laserscanners.
1 voor nauwkeurige metingen binnen bijvoorbeeld infrastructuurwerken, en 1 kleiner toestel waarbij snelheid meer centraal staat voor bijvoorbeeld architectuur opmetingen.
Wat is een puntenwolk?
Deze komt voort uit een 3D laserscanner na het scannen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om puntenwolken te bekomen, en afhankelijk van toestel tot toestel dienen een heel aantal stappen doornomen te worden om een duidelijke en correcte puntenwolk als resultaat te hebben.
Over de verschillende soorten puntenwolken en de nauwkeurigheid ervan zullen we het in een later bericht eens hebben.
De voordelen van puntenwolken en 3D laserscanning
Er zijn enorm veel voordelen, maar voor de duidelijkheid sommen we ze hieronder even op:
- Enorme hoeveelheid aan data, en een volledig 3D geometrisch correct model met informatie en documentatie
- Makkelijker voor moeilijk bereikbare opmetingen, of opmetingen die complexer zijn en veel werk vragen
- Zeer veel data beschikbaar waardoor de landmeter niet terug moet wanneer hij iets vergeten is
- Zeer hoge nauwkeurigheid
- Groot bereik
- Visueel ook zeer handig
- De puntenwolk kan gebruikt worden voor meerdere mogelijkheden: opmaken plannen, snedes, oppervlakteberekening, visualisaties en renders, of zelfs het maken van een BIM model.
- Operationele voordelen:
- Efficiënter dan manueel meten
- Tijdbesparend
- kosten verlagen
- Gemakkelijker en minder moeite
Contacteer ons indien u meer wilt weten.